0
0,00  0 elementów

Brak produktów w koszyku.

0
0,00  0 elementów

Brak produktów w koszyku.

Tradycyjne receptury, świeże produkty i wyjątkowy smak – taka właśnie jest piekarnia Buczek, działająca w Krakowie nieprzerwanie od 75 lat. To rodzinna firma, która ceni rzemiosło, wartości rodzinne i innowacyjność. Jesteśmy blisko naszych klientów i wychodzimy na przeciw ich potrzebom.  Tak było od początku działania naszej firmy…

Jan Buczek – założyciel firmy

Historia powstania firmy Buczek sięga czerwca 1939 r., kiedy to Jan Buczek założył pierwszą piekarnię. Niestety wybuch II Wojny Światowej spowodował przerwanie działalności pod własnym szyldem, ale nie jej całkowite zawieszenie. Jan w tym trudnym czasie postanowił dostarczać świeże pieczywo swoim klientom. Dlatego wynajmował piec piekarniczy na 2-3 godziny i wypiekał chleb. Po wojnie w 1945 r. Jan Buczek ponownie otworzył piekarnię. W rozwój działalności zaangażował swoich dwóch braci, z którymi wypiekał chleb, i żonę, która sprzedawała pieczywo. Pierwsza siedziba firmy mieściła się na ul. Starowiślnej 51 w Krakowie. W lokalu o powierzchni 160 metrów kwadratowych znajdowała się piekarnia, sklep i biuro. Jan cały czas doskonalił piekarskie rzemiosło. Otworzył także drugą piekarnię na ul. Rajskiej. Jednak miejscem prawdziwie rodzinnym pozostała kamienica przy ul. Starowiślnej, ponieważ w niej znajdowało się też mieszkanie Państwa Buczków.

Jerzy Buczek – drugie pokolenie

To właśnie w piekarni na Starowiślnej najwięcej czasu spędzał Jerzy, najmłodszy syn Jana. Już jako chłopiec Jerzy wykazywał się przedsiębiorczością. Jeden z jego pomysłów przeszedł do historii i do dziś jest opowiadany jako anegdota. Ówczesne piekarniki miały bardzo słabą moc, dlatego sąsiadki przychodziły z gotowymi wyrobami do piekarni, aby tam je upiec. Przed świętami zawsze było z tym większe zamieszanie, więc 9-letni Jerzy postanowił usprawnić proces przynoszenia i odbierania wypieków przy pomocy bloczków. Jeden dostawała sąsiadka, a drugi Jerzy kładł na cieście. Chłopiec dostawał za to 2 zł dla siebie. Sposób ten działał bez zarzutu do czasu, kiedy młody przedsiębiorca pomylił druczki. Wtedy niektórzy z sąsiadów wykorzystali sytuację i wzięli więcej ciast niż przynieśli. Dlatego ojciec Jerzego, Jan, musiał upiec brakujące smakołyki. Nie zraziło to jednak chłopca, który wiele lat później przejął zarządzanie rodzinną firmą.

Jerzy skończył prawo, ale prawnikiem nie został. Wybrał pracę w rodzinnym przedsiębiorstwie. Postanowił kontynuować tradycje taty i równocześnie śledzić nowe rozwiązania. Jerzy postawił na to, co dla niego najważniejsze, czyli tradycja, rodzina i rzemiosło. Dużą wagę przywiązywał do wypracowania receptur wypiekania chleba. Rozszerzył działalność o wyroby cukiernicze i stworzył sieć 33 cukierni. Dzięki staraniom Jerzego powstała piekarnia przy ul. Kniaźnina. 

Jan Buczek – trzecie pokolenie

W firmie pracuje również Jan, syn Jerzego, który otrzymał imię po dziadku. To właśnie on wprowadza do firmy nowoczesne rozwiązania. Jan zarządza siecią sklepów, otwiera nowe punkty, dba o dostawy. Dziś w Krakowie jest prawie 40 cukierni Buczek. Także Jan kontynuuje podstawowe założenia dziadka i taty, stawiając na doskonały smak, świeżość produktów i ich najwyższą jakość oraz tradycję w wypiekaniu pieczywa. Niektóre chleby nadal są wypiekane według receptur sprzed siedemdziesięciu lat. Inne zostały opracowane na nowo, w zgodzie z potrzebami klientów, ponieważ to oni są najważniejsi. 

Na ciągły rozwój firmy rodzina Buczek stawiała od początku. Ostatnie 20 lat było bardzo intensywne. W 2000 r. powstała sieć Cukierni Buczek, których obecnie jest prawie 40. W 2017 r. został uruchomiony nowy zakład produkcyjny przy ul. Makuszyńskiego 9A w Krakowie o większych mocach i nowoczesnej technologii. Dzięki temu wyższa wydajność produkcji pozwoliła na dalsze poszerzanie oferty, w tym o kanapki i wytrawne przekąski. W 2019 r. słodką ofertę wzbogaciły lody rzemieślnicze pod nazwą „Lody od piekarza”. 

2020 r. to kolejny przełomowy rok w działaniu firmy i wyjście naprzeciw potrzebom klientów, czyli uruchomienie sklepu internetowego, w którym można kupić nie tylko ulubiony chleb i ciasto na deser, ale również pierogi, kopytka i krokiety. W ofercie nie może zabraknąć również makaronu przygotowywanego według tradycyjnej receptury. Do wyboru są jego trzy rodzaje: nitki, wstążki oraz szpinakowy.

Zamówione produkty można odebrać w swoim Buczku lub dostarczymy je pod wskazany adres. Chcemy spełnić oczekiwania naszych klientów, dlatego w najbliższym czasie będziemy poszerzać ofertę produktów. 

PRODUKTY
INFORMACJA O SKLEPIE
ul. Makuszyńskiego 9a
31-752 Kraków
Napisz do nas:
esklep@pieczywo-buczek.pl
© 2023 Buczek
LOGO
lockusermagnifier