

Chleb żytni na naturalnym zakwasie. Powstaje z mąki z pełnego przemiału, która jest bogactwem błonnika i składników mineralnych. Naturalny zakwas zawiera witaminy z grupy B, mające dobroczynny wpływ na układ pokarmowy.
Składniki: mąka żytnia, zakwas żytni, sól
Waga: 0,5 kg [waga może się nieznacznie różnić]
Opis
Chleb żytni na naturalnym zakwasie to idealne rozwiązanie dla osób, które szukają smacznego i zdrowego pieczywa. Stanowi źródło energii, która uwalnia się stopniowo do krwiobiegu. Można cieszyć się błogim uczuciem sytości przez długi czas. Produkty pochodzenia zbożowego są niezwykle istotne w diecie dorosłych i dzieci. Dostarczają cennych mikroelementów. Dieta powinna być odżywcza, dobrze zbilansowana. Warto wobec tego włączyć do swojego jadłospisu zdrowy chleb żytni. Zakwas ma wartość probiotyczną, czyli niezwykle korzystny wpływ na układ trawienny.
Chleb żytni na naturalnym zakwasie jest wyjątkowym pieczywem, które ma specyficzny smak. Proces fermentacji pozwala na zwiększenie biodostępności pierwiastków obecnych w zbożu, zneutralizowanie kwasu fitynowego, usunięcie toksyn pleśniowych. Zostają zachowane cenne dla organizmu składniki, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Na korzyść chleba żytniego na zakwasie przemawia to, że znajdują się w nim aktywne biologicznie składniki. W procesie fermentacji zostaje wytworzonych wiele witaminy z grupy B. W chlebie żytnim na zakwasie znajdują się także pierwiastki w postaci cynku, wapnia, żelaza, magnezu i fosforu. Jest to wobec tego produkt bardzo wartościowy, który ma korzystny wpływ na przewód pokarmowy.
Usprawnia trawienie i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Spora ilość błonnika pokarmowego nie tylko zapewnia uczucie sytości na długi czas, ale też sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki i przeciwdziała zaparciom, reguluje pH w jelitach i stanowi pożywkę dla bakterii probiotycznych. Chleb żytni na naturalnym zakwasie jest zdatny do spożycia przez długi czas, można liczyć na bezpieczeństwo mikrobiologiczne. Bakterie kwasu mlekowego spowalniają proces czerstwienia pieczywa. Warto wiedzieć, że wyróżnia się wiele gatunków pieczywa żytniego, w zależności od typu użytej mąki. Chleb żytni na naturalnym zakwasie ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu zawarte w nim węglowodany są stopniowo uwalniane do krwi.
Serdecznie zachęcamy do składania zamówień na nasz pyszny chleb żytni na naturalnym zakwasie! Polecamy również nasze torty i ciasta!